Mi a life coaching?

Életvezetési tanácsadás - life coachig

Az életvezetési tanácsadás különböző technikákkal és módszerekkel segít céljaink megtalálásában, problémáink megoldásában - az élet szinte minden területén felmerülő nehézségek esetén segítséget tud nyújtani.
Sokszor megfeneklünk életünk egyes területein, zsákutcába jutunk, egy helyben toporgunk, nem tudjuk dolgainkat irányítani, bizonytalanná, elkeseredetté válunk, ezért tehetetlennek vagy boldogtalannak érezzük magunkat.
A coach az ülések azaz a négyszemközti beszélgetések alkalmával a kliensre összpontosít, segíti őt abban, hogy a különböző coaching módszerekkel (melyeket a coach ajánl) a problémásnak esetleg kilátástalannak tűnő élethelyzetből kikerüljön, esetleg megoldja azt. Egyben fejleszti a kliens önismeretét, megerősíti képességeit, készségeit, segít megfogalmazni a céljait, továbbá támogatja őt abban, hogy céljait elérje.
Tehát segít a probléma beazonosításában, megoldási módszereket kínál és kérésre tanácsot ad.
Egy coaching folyamat befejezése után a kliens magabiztossá válik, kezében tartja sorsa irányítását, határozottan tudja kezelni az elé kerülő helyzeteket.
Sokan kérdezik, hogy ugye a coach olyan, mint a pszichológus? A válasz: a coach nem pszichológus, de rendelkezik pszichológiai ismeretekkel. Kizárólag lelkileg-pszichikailag egészséges ügyfelekkel dolgozik. A coaching ugyanis nem terápia!

Kiknek szól a life coaching?

  • Akiknek kis problémájuk van és azoknak is, akiknek nagy.
  • Akik nem tudják, mihez kezdjenek magukkal és azoknak is, akik tudják, csak egy kis biztatásra van szükségük.
  • Akik kilátástalannak érzik sorsukat és azoknak is, akik számára semmi sem lehetetlen.
  • Akiknek szűk ez a világ, és azok számára is, akiknek túlságosan tág.
A coaching típusai

A coachingnak három típusa ismert: a vezetői, az üzleti és az életvezetési coaching.
A Barátnő Polgári Társulás szakemberei elsősorban életvezetési (life) coachinggal foglalkoznak, másodsorban pedig csoportos (team) coachinggal.
Az életvezetési (life) coaching esetében a kliens egyéni, magánéleti nehézségei kerülnek fókuszba (párkapcsolati, családi, munkahelyi és egyéb problémakör). A múlt áttekintése után a jelen lehetőségeivel és a jövő céljaival foglalkozunk. Kirajzolódnak az új lehetőségek, és a coach által javasolt módszerek alkalmazásával és segítségével a kliens élete jobbá, sikeressé, kiegyensúlyozottabbá válik.
Csoportos (team) coaching alkalmával olyan kis csoportokban (maximum 6-8 fő) folyik a foglalkozás, akiknek tagjai hasonló problémákkal küszködnek, hasonló kérdések érdeklik őket, esetleg azonos céljaik vannak, melyeket a coach segítségével könnyebben feldolgozhatnak, elérhetnek.


A coach az, aki azt mondja, amit nem akarsz hallani, azt látja, amit nem akarsz látni, hogy az legyél, akiről mindig is sejtetted, hogy lenni tudsz. - Tom Landry amerikai futball edző

Copyright © 2011-2024 netBarátnő